diumenge, 10 de febrer del 2008

He vist un colibrí

Ahir a mig dia. Surto al terrat a estendre la roba i a menys d'un metre, entre quatre flors mortes de set: un colibrí!

Impressionat, fantàstic. Una bestiola d'uns quatre centímetres que batia les ales a una velocitat sorprenent, s'aturava com un helicòpter, ara aquí, ara allà, i amb un bec molt fi anava picat a les flors. L'espectacle em va deixar parada fins que el colibrí va marxar.

Seguidament se'm planteja una sèrie de dubtes: hi ha colibrís a Europa? A mi em sembla que no, però mai sé sap... Potser això del canvi climàtic és més seriós del que ens pensem i ara ja n'hi ha? Potser algun veí salvatge l'ha comprat al mercat negre i se li ha escapat?

La solució, a Internet. Ràpidament encenc el portàtil i busco "colibrí Europa" i de seguida trobo la resposta. Resulta que no sóc la primera que li ha passat això, és relativament habitual entre els no entesos confondre una Macroglosum stellatarum amb un colibrí. Realment no és un ocell, es tracta d'una papallona que es coneix per "Esfinge colibrí" o "moscardón pirenaico", en català "bufaforats".

Fos el que fos, ocell o insecte ahir vaig viure tota una experiència. La natura encara ens sorprèn, fins i tot als que només sortim un moment de res per estendre la roba.

Bernadette Farriol


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La foto del bufaforats és de Meteosort, en podeu veure més a "la Borrufa". No fa servir llicències creative commons, però confio que no li farà res deixar-nos la seva foto. Tot i això miraré si el trobo i li puc demanar que ens la deixi.

[Actualització, 12/02/08] Meteosort accepta amb molt de gust que publiquem la seva foto. Genial!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vas surtir a estendre la roba en un bon moment. Felicitats !
A mi tb m'agradaria veure un bufafurats.(Posiblent els veiem pero no els hi donem cap importancia).